? Madlavning for mænd

Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Efterår 2021







Foto: © flemming carlsen







Æggerulle


Ingredienser - 5 pers.:

10 Æg
2 dl Mælk
Salt, peber
Spinat
Lidt vand
Løgpulver

Tatarcreme med laks:
1/2 l Cremefraiche
Dild
Kørvel
Persille
Salt, peber
Kapers
1 Løg
Røget laks

Butterdejs tvister:
Butterdej
Olie
Krydderier




Fremgangsmåde:

• Slå æggene ud i en skål. Pisk dem ud og tilsæt mælk.
• Blend, skyllet spinat med lidt vand. Kom spinaten i æggeblandingen og kom salt, peber, løgpulver i.
• Varm ovnen op til 185 c - Varmluft
• Beklæd en bradepande med bagepapir
• Kom æggeblandingen i bradepanden, ikke for tykt et lag! Skal kunne rulles uden at knække bagefter.
• Kom den i ovnen i ca 10-15 min ( kig til det, det kommer an på ovn)
• Tages ud af ovnen og køles let af. Imens laves cremen.
• Fin hak dild, kørvel, persille, løg, kapers og laks.
• Vend det i cremefraichen, smag til med salt og peber, samt citron.
• Smør “æggepandekagen” med cremen, sørg for den bliver ordentligt fordelt. Rul den fra den ene ende til den anden, så det    bliver en rulle. Rul den så stramt som muligt uden den knækker.
• Pak den evt ind i film og sæt den på køl til servering.

   Butterdejs tvister...
   Varm ovnen op til 200 c.
• Lav en krydderoile, smør butterdejen med det, skær den først halvt over, derefter lav tykke strimler og tvist dem.
• Kom dem på en bageplade med bagepapir og bag dem til de er gyldne.

   Anret en tyk skive æggerulle på en tallerken, evt på lidt salat, kom butterdejs tvisteren på.















Foto: © flemming carlsen







Chili con carne a la Anne!


Ingredienser: 4 pers.

500 g hakket oksekød
2 løg
3 fed hvidløg
Chili efter smag
2 spsk røget paprika
2 spsk spidskommen
2 spsk stødt koriander
1 tsk kanel
Salt, peber

6 tomater
1 glas Semi dried tomater
2 grillet peberfrugter
1 dåse tomat pure
4 dl okseboullion

1 dåse Kikærter
1 dåse kidneybønner
Majs

Smages til med:

Chokolade
Rødvinseddike
Salt, peber, chili



Fremgangsmåde:

• Ovnen varmes op til 220 c
• Peberfrugterne kommes i den varme ovn (hele) , er færdige når de har fået farve.
• Kommes i en plastpose, når der er gået lidt kan du pille skindet af. Tag skind, kerner og top af og kom peberfrugterne i en    gryde med olie sammen med de hakket tomater og semi dried tomater
• Svits det let af.
• Kom nu bouillon og tomatpuré på og lad det stå og små simre til det er mørt. Smages til med salt, peber, hvidløg og chili.
• Imens ordnes løg og hvidløg, hakkes, kommes i en gryde med varm olie, brunes til de karameliser en anelse, uden det branker.
• Kødet kommes i og vendes godt rundt med løg og hvidløg.
• Tilsæt krydderierne, paprika, kanel, spidskommen, koriander, salt og peber og chili.
• Når kødet er godt brunet af og har fået smag af krydderierne, vendes tomat/saucen på, lad det nu simre i 15 min, på svag    varme. Rør i det.
   Kom majs, kikærter og kidneybønner i (husk at skylle)
• Lad den små koge/ simre i så lang tid som muligt, smag til med chokolade, chili, salt, peber, rødvins eddike evt. mere bouillon.
   Serveres med ris, cremefraiche

   Kogning af ris:

   4 personer:
   4 dl ris
   5 1/2 dl vand
• Skyl risene til vandet bliver klart!

• Kom risene i gryden og kom vand over (der skal være et fingerled over risene )
   Kog dem ved høj varme. Når det koger, skrues der ned på svag varme og lad dem nu småkoge i 10 min. SKAL OMRØRES    INDIMELLEM












Foto: © flemming carlsen










Churros


Ingredienser:


60 g smør
1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
2,50 dl vand
150 g hvedemel
1 æg
1/2 tsk salt
Olie til at stege i.




Fremgangsmåde:

• Skær smør i tern og kom det i en gryde med vand, vanilje, sukker og salt.
• Når smørret er smeltet og væsken koger, skruer du ned til medium varme. Så hælder du melet i. Rør det hele godt sammen    med en grydeske. Vær omhyggelig med at få rørt melet ordentlig ud i dejen, så du ikke får klumper.
• Tag dejen af varmen og hæld olien i en mindre stegegryde. Varm olien op til ca. 170-180 grader.
• Nu skal du piske ægget i din dej. Det er let med en el-pisker, og tager ikke mere end et minut.
• Kom en tyl i din sprøjtepose og hæld den tykke dej op i sprøjteposen.
• Du kan lave kagerne, når olien har en tilpas varme - enten de ovennævnte grader eller også må du tjekke ved at komme en    klat dej i og se om, olien straks tager fat og farver dejklumpen.
• Sprøjt ca. 10 cm. churrosdej ned i olien og klip af ved tyllen med en saks. Frituresteg ca. fem af gangen, de skal være    gyldenbrune, før du fisker dem op med en hulske eller madpincet.
• Stegetiden er mellem fem og ti minutter - det er svært at sige præcis, hvis du ikke bruger stegetermometer, Men ens    smagssans er den bedste bedømmelse.
   Når dine churros er stegt færdig, kommes de først på et stykke køkkenrulle til afdrypning, og derefter triller du dem i sukker.

   Serveres med Chokolade sovs:

   2 dl fløde
   150 g chokolade

   Varm fløde op og smelt chokoladen deri. .













[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 6. december 2021