? Madlavning for mænd

Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Efterår 2019






                    





                    
Foto: © steen folsted







Karrysalat med kryddersild


Ingredienser - 4 pers.:

2 æbler – gerne faste og syrlige
2 hårdkogte æg
4 spsk. cremefraiche 18 %
4 spsk. mayonnaise
1-2 tsk. karry (alt efter, hvor stærk du ønsker den)
1 tsk. revet ingefær
½ tsk. sukker
1 spsk. kapers
salt og peber
dild og rødløg til at pynte med
1 glas kryddersild




Fremgangsmåde:

Skræl æblerne. Del dem i kvarter, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver. Hak æggene groft.

Bland cremefraiche og mayonnaise med karry, ingefær, sukker og kapers. Rør æbler og æg i, og smag til med salt og peber.

Server med kryddersild og masser af friskhakket dild og skiver af rødløg.

Anrettes med groft rugbrød.









                    





                    
Foto: © steen folsted







Jule ryg med grønkål og kartofler


Ingredienser:

1 stk. Svinekam uden ben
15 fed hvidløg
3 kviste rosmarin
Salt
Peber
Lidt olie



Fremgangsmåde:

Skær sværen af – rids den helt igennem med en skarp kniv (den skal stadig være i et stykke)
Rids fedtkanten på svinekammen, så det ligner tern.
Hak rosmarin og gnid ind i stegens fed kant.

Varm en pande op til max. Rist sværen på begge sider – tages af / sættes på en ovn rist.
Steg stegen på begge sider – først med fedtkanten nedad. Hæld derefter balsamico på, sammen med de hele hvidløgsfed.

Kom stegen i et ildfast fad – sættes i oven – under rist med sværen.

Steges ca. 70 min. ved 180 gr. – kog skyen ind, server til.

Skæres i tynde skiver ved servering.





Ovnkartofler



Ingredienser
600 g små kartofler
1 spsk. olivenolie
2-3 stilke rosmarin
salt og friskkværnet peber


Fremgangsmåde
Skyl og halvér kartoflerne.
Fordel dem i et ovnfast fad; dryp med olie, krydr med rosmarin, salt og peber, og steg dem ved 180° i ovn ca. 30 min.
til de er møre.









                    





                    
Foto: © steen folsted







Grønkålssalat med mormordressing


Ingredienser - 6 pers.:


1 ½ dl piskefløde
1 citron, saften herfra
2 tsk. rørsukker
50 g hasselnødder
1 pose grønkål
2 appelsiner
2 pærer
3-4 dadler, gerne medjool




Fremgangsmåde:

Start med at lave mormordressingen ved at blande piskefløde, citronsaft og rørsukker, lad dressingen stå, imens du for-
bereder resten af salaten, den vil tykne undervejs. Rist nødderne i ovnen ved 180 gr. i ca. 8-10 min. Hold øje undervejs,
så nødderne ikke bliver brændte og bitre.

Skyl grønkålen, og skær den fint. Skær skrællen af appelsinerne, og skær dem i tynde skiver. Skær pæren i tynde både,
og hak dadlerne groft. Vend grønkål, appelsiner, pærer og dadler med mormordressingen, og drys nødderne over. Salaten
kan spises straks, men kan også stå køligt og tildækket i op til et par timer, inden den serveres.












                    





                    
Foto: © steen folsted







Panna Cotta med kirsebær


Ingredienser - 4 pers.:


Panna Cotta:

5 dl. piskefløde
40 g sukker
1 vaniljestang
2 1/2 husblas
1 øko citron, skal herfra



Kirsebærsauce:

2 dl kirsebærsauce
1/2 husblas, blad




Fremgangsmåde:

Læg husblas i en lille skål med koldt vand.

Skrab kornene ud af vaniljestangen og vend dem med sukkeret.

Kom sukker, vaniljekorn,vaniljestang, piskefløde og citronskal i en gryde og varm op under omrøring til kogepunktet.

Tag gryden af varmen og kram vandet fra husblas. Rør husblas ud i vanniljefløden, til den er helt opløst.

Hæld vaniljefløden gennem en finmasket sigte i silikoneforme eller i glas og stil på køl i mindst 3 timer (eller til dagen efter)
først derefter kan kirsebær kommes på.



Kirsebærsauce

Kom et blad husblas i en skål med koldt vand.

Varm kirsebærsaucen igennem til kogepunktet og vrid derefter husblas for vand og rør det i den varme kirsebærsauce.

Lad det køle af til stuetemperatur og fordel derefter et lille lag på hver Panna Cotta.

Stil på køl og lad det stå i mindst 3 timer mere inden servering.





Skønne dadelkugler…


Ingredienser:

12 stk. dadler uden sten
1 tsk. kokosolie
2 spsk. kakaopulver
2 spsk. Mandler el. hasselnødder
1 tsk. vanilje
1 tsk. rå lakridspulver – (kan udelades)
evt. en smule vand


Pynt:
Kakaopulver, kokos og sesam



Fremgangsmåde

Skær dadlerne i små stykker
Varm en pande op, kom kokosolie på
”Steg” daddelstykkerne i nogle få minutter Kom dadler, kakao, mandler/hasselnødder, vanilje og lakridspulver i en blender
eller foodprocessor og blend, indtil det bliver til en ensartet masse.
Tilsæt evt. lidt vand undervejs.
Smag massen til, med mere lakrids el. vanilje
Tril små kugler af massen.
Rul kuglerne i kakao, sesamfrø, kokos eller andet godt.

Opbevares i køleskabet, hvor de kan holde sig friske i ca. en uge.


Dadelkuglerne:

Dadler er meget energitætte og kan indeholde op til 70 % sukker, så lad dig ikke snyde, spis dem med måde, selv om det
er svært at styre sig med disse godbidder.













[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 16. december 2019