? Madlavning for mænd

Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Efterår 2019






                    





                    
Foto: © steen folsted







Løgsuppe med ostebrød


Ingredienser - 4 pers.:

600 g løg, skåret i skiver
3 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
1 tsk. chili, finthakket
1 tsk. timian
1 tsk. salt
1 tsk. rørsukker
1 tsk. æblecidereddike
8 dl grøntsagsbouillon
4 skiver brød
125 g frisk mozzarella, skåret i skiver
2 fed hvidløg




Fremgangsmåde:

Sauter løg og hvidløg i en gryde med olie ved middelvarme, til løgene er klare og gennemsigtige.

Kom resten af ingredienserne i gryden.

Kog op og lad det simre i minimum 15 min, smag til om der skal mere salt, sukker, chili eller timian i suppen.

Gnid brødene med overskåret friske hvidløg og fordel derefter mozzarellaosten på brødene.
Bag ostebrødene i en forvarmet ovn ved 175 gr varmluft til osten smelter.

Server brødene som tilbehør til suppen, eller kom dem oven på suppen som en del af anretningen.









                    





                    
Foto: © steen folsted







Svinekæber med æbler og peberrod


Ingredienser - 4 pers.:

svinekæber 8 stk.
løg 1 stk.
timian 1 kvist
æblemost 1,5 dl
kalvefond ½ l
knoldselleri ½ stk.
smør til stegning
æbler 2 stk.
peberrod 2 cm



Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til 160°. Rens svinekæberne ved at skære den store sølvsene af, og brun dem godt i en stegegryde. Pil og
hak løget fint, og lad det brune med et par minutter. Tilsæt så timian og æblemost, og kog mosten ned til det halve.

Kom kalvefond i gryden, og sæt den i ovnen i ca. 1 time. Tag kæberne op, si saucen, hæld den tilbage i gryden, og kom
kæberne i igen. Kog nu saucen ind, så den glaserer om kæberne.

Skræl imens sellerien, og skær den i 2-cm-terninger. Kom dem i en gryde med smør og vand, så det dækker sellerien halvt,
og læg låg på. Lad sellerien simre, til den er mør, og vandet næsten kogt væk.

Skær æblerne i grove stykker, og kog dem med i gryden, til de er helt møre. Pas på, at gryden ikke koger tør og begynder
at stege. Rør selleri og æbler sammen som en grov kompot, og servér den til de glaserede kæber med friskrevet peberrod.















                    





                    
Foto: © steen folsted







Karamel- og chokoladesnitter med flagesalt


Ingredienser:


Kokosbund
150 g hvedemel
100 g farin
50 g kokosmel
125 g smeltet smør

Karamelfyld
300 g sukker
¼ liter piskefløde
50 g koldt smør
1 tsk. flagesalt

Chokoladecreme
200 g mørk chokolade
¼ liter piskefløde
50 g koldt smør

Pynt
1 tsk. flagesalt




Fremgangsmåde:

Kokosbund
Bland mel, farin, kokos og smeltet smør sammen, og pres det ud i bunden af en bradepande (20 x 30 cm) foret med bage-
papir.
Bag midt i ovnen ved 175 grader i 18-20 min. Sæt formen til afkøling på en rist.

Karamelfyld
Hæld 100 g sukker i en dyb pande, og smelt det til gylden karamel over middel varme
. Drys 100 g sukker over den smeltede karamel, og varm igennem under omrøring, til det er smeltet.
Gentag med de sidste 100 g sukker. Skru ned til svag varme, og tilsæt fløden lidt ad gangen. Kog igennem under omrøring,
til det er jævnt. Tag panden af varmen.
Skær smørret i små stykker, og rør dem i karamellen lidt ad gangen. Tilsæt salt, og hæld karamellen over kokosbunden.
Køl af, og sæt i køleskab i 1 time.

Chokoladecreme
Hak chokoladen, og hæld den i en skål (1 liter). Hæld fløden i en gryde, og varm op til lige under kogepunktet.
Hæld den varme fløde over chokoladen, og lad det stå i 20-30 sekunder. Rør chokoladecremen sammen.
Skær smørret i små stykker, og rør dem i chokoladecremen lidt ad gangen. Hæld det over den stivnede karamel, og sæt
kagen tilbage i køleskabet i 2 timer.

Skær kagen i snitter med en varm kniv, og drys dem med flagesalt ved servering.














[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 20. november 2019