? Madlavning for mænd

Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Efterår 2019






                    





                    
Foto: © steen folsted







Butternut Squash Suppe


Ingredienser - 5 pers.:

1 butternut squash, uden kerner, skåret i tern
4 gulerødder, i tern
2 stængler bladselleri, i tern
2 løg, i tern
4 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
5 salvie, blade
1 stængel rosmarin
1 kvist timian
8 dl grøntsagsbouillon
1 tsk. paprika
1/2 citron, saft og revet skal
Salt og peber
Creme fraiche




Fremgangsmåde:

Kom olie, løg, hvidløg, gulerødder, butternut squash, bladselleri, salvie, rosmarin og timian i en stor gryde og sauter ved
middel varme i 5-10 min.
Kom grøntsagsbouillon og paprika i og lad det simre i 20 minutter.
Blend grundigt til suppen er helt cremet, smag til med citron og evt. - salt og peber.
Server i skåle, toppet med 1 spsk. creme fraiche.









                    





                    
Foto: © steen folsted







Bornholmsk plankebøf


Ingredienser - 4 pers.:

800 g hakket oksekød
Salt og peber
1½ kg kartoffel
muskat
100 g smør
4 stk. æggeblommer
4 stk. løg
½ bk. champignon
8 stk. cherrytomater

Kryddersmør
100 g blødt smør
1 bdt. persille
2 fed hvidløg
citronskal



Fremgangsmåde:

Drys farsen med salt og peber og ælt den let og form til 4 bøffer
Skræl kartoflerne og sæt dem til at koge i usaltet vand.
Skræl løg og skær i skiver, brunes i lidt olie og smør – De skal bare være dejlig bløde løg.

Pisk det bløde smør luftigt og lyst og vend med hakket persille, fint revet hvidløg og citronskal
Lav evt. nogle toppe med en sprøjtepose og put dem på køl.

Steg hakkedrengene på en varm pande smurt med olie.

Steg champignon gyldne.

Hæld de kogte kartofler op i en skål, og kom smør i tern ved.
Mos kartofler og smør med et piskeris, og rør den rundt, så den samler sig.
Rør æggeblommer ud i mosen (lidt ad gangen).
Smag mosen til med salt, peber og muskat.

Læg nu hakkebøffen på en ”egetræsplanke” (el. bradepande) som er smurt med olie.
Dut mosen i sprøjtepose med stjernetyl tæt rundt om hakkebøffen. Læg 2 cherrytomater på bøffen
Put ”planken” (bradepanden) i ovnen under grillen til mosen er gylden og sprød.

Server toppet med lune bløde løg og persille/hvidløgssmør.














                    





                    
Foto: © steen folsted







Gammeldags æblekage - med citron og nøddeknas


Ingredienser - 4 - 6 pers.:

1½ kg. æbler
1½ dl. rørsukker
2 dl. æblemost
Saften fra en citron
Skallen fra en citron
2 tsk. vanilje

Nøddeknas:
75 g. mandler
75 g. hasselnødder
1½ dl. rørsukker

Derudover:
150 g. marcipan makroner
½ liter piskefløde
Skovsyre




Fremgangsmåde:

Æblerne skæres i tern og kommes i en rykbundet gryde. De resterende ingredienser kommes ved og varmes op. Æblerne
behøver ikke at koges helt ud, det er godt med en anelse bid.

Alle nødderne hakkes groft og kommes i en tykbundet pande. Rørsukker hældes over og varmes op ved svag varme. Rør
forsigtigt rundt undervejs så alle nødder er dækket med det smeltede sukker. Hæld nøddeknasen på et stykke bagepapir
og lad det køle af.

Pisk fløden og knus makronerne groft. Saml æblekagen med æblegrød i bunden efterfulgt af makroner, hakket nøddeknas
og flødeskum til glasset er fyldt. Afslut med flødeskum og drys med nøddeknas og pynt med skovsyre.














[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 23. oktober 2019