Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Forår 2019






                    





                    
Foto: © steen folsted







Tom Yum Suppe


Ingredienser - 4 pers.:

20 stk. tigerrejer
8 dl hønsebouillon
12 stk. markchampignon
8 stk. østershatte
4 skalotteløg
1-2 stk. røde birds eye chilier
1 tsk. tom yum paste
2 spsk. fishsauce
1 spsk. ingefær
1 spsk. galangal
1 stængel citrongræs
3-4 stk. kaffir lime blade
1 spsk. kokossukker
1-2 stk. lime (saften – brug ½ delen og gem resten til at smage til med)
2 forårsløg, finthakket til topping



Fremgangsmåde:

Gør alle ingredienserne klar i forvejen og kom dem i små skåle. Selve tilberedningen af suppen tager kun et øjeblik.

Rejerne afskalles og tarmstrengen fjernes (gem skallerne).
Champignonerne/østershatte renses og skæres i halve eller kvarte afhængig af størrelsen.
Skalotteløgene pilles og skæres i ganske fine ringe.
Ingefær og galangal skrælles og skæres i tynde skiver og derefter i helt fine strimler.
Citrongræsset bankes med bagsiden af en tung kniv og skæres derpå i helt tynde skiver.
Kaffir blade hakket fint.

Bring hønsefonden i kog i en gryde sammen med rejeskallerne. Lad det koge under låg i ca. 10 minutter og si så skallerne
fra. Kom fonden tilbage i gryden. Rør tom yum paste i, tilsæt champignonerne/østershatte og lad det koge i et par min.
Kom resten af ingredienserne, undtagen rejerne, i suppen og lad den koge i et par min. smag evt. til med mere limesaft,
fishsauce og kokossukker. Kom rejerne i suppen og lad den koge til de akkurat er møre.

Anret i skåle med forårsløg på toppen.









                    





                    
Foto: © steen folsted







Asiatiske kødboller


Ingredienser - 4 pers.:

Kødboller:
600 g hakket svinekød
1 spsk. salt
2 stk. æg
2 dl kokosmælk
olie til stegning

Sauce:
2 dl sukker
2 dl soja
2 cm ingefær i små tern
1 stk. rød chili i tynde skiver
1 stk. lime

Grønt:
2 spsk. sesamfrø
90 g cashewnød
1 stk. lime (skal og saft)
broccoliskud



Fremgangsmåde:

Rør farsen sej med saltet, og bland æg og kokosmælk i.
Form dem til små golfbolde, og steg dem i varm olie på en pande. Sørg for, at de er gennemstegte.

Sauce: Saml alle ingredienser i en lille gryde, og kog op. Lad den køle af inden servering.

Grønt: Broccoliskuddene blancheres kort i kogende vand med salt.
Rist cashewnødderne let af på en tør pande, og drys både sesam, lime og nødderne ud over de dampende varme broccoliskud.

Server kødbollerne i saucen og det grønne ved siden af.










                    
Foto: © steen folsted







Kokosis med ananas – mango pure


Ingredienser - 4 pers.:

2 dl kokosmælk
1¾ dl piskefløde
1 æg
1 æggeblomme
70 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
3 spsk. kokosmel

Ananas – mango pure
½ ananas
½ mango
75 g sukker

Pynt
30 g kokosflager
hindbærstøv




Fremgangsmåde:

Varm kokosmælk og fløde op i en gryde i ca. 3 min. under jævnlig omrøring – det må ikke koge. Sluk, og læg låg på, så
det holder sig lunt. Pisk æg, æggeblomme, sukker og vaniljesukker sammen til en tyk hvid masse med en elpisker i en
varmefast skål. Placér skålen med æggeblandingen over en gryde med lidt kogende vand i bunden. Pisk i æggeblandingen,
mens du langsomt tilsætter den lune kokosmælk blanding. Pisk i ca. 8 min., til cremen tykner. Dyp en ske i blandingen –
cremen er tyk nok, når den klæber til bagsiden af skeen. Vend kokosmel i, hæld blandingen i en stor skål, og stil den i fryseren
i 2 timer. Rør i isen hvert 30. minut.

Ananas-mango-puré: Skræl ananas og mango, og skær dem i små tern. Læg dem i en gryde med sukker. Lad det småkoge
under låg i 12-16 minutter, til ternene er møre. Blend dem med en stavblender direkte i gryden, og afkøl helt.

Anret puré i bunden af en dyb tallerken, læg en kugle is ovenpå, og drys med kokosflager og hindbærstøv.













[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 16. januar 2019