Perleløg
200 g frosne perleløg
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Croutoner
200 g brød
50 g smør
1 tsk. tørrede chiliflager
½ tsk. spidskommen
½ tsk. stødt koriander
Suppe
600 g kartofler
4 stk. friske tomater
3 stk. bladselleri
7 dl. grøntsagsbouillon
1 stk. Chilli
70 g tomatpure
3 fed hvidløg
½ spsk. citronsaft
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 190 grader, eller 175 hvis det er varmluft.
Vend perleløgene med olie, salt og peber, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Skær brødet i mundrette stykker.
Skræl kartoflerne.
Skær tomaterne i kvarte.
Hak bladselleristænglerne.
Smelt smørret sammen med chiliflager, spidskommen og koriander, og vend det sammen med brødstykkerne. Fordel brødet
ved siden af perleløgene, og bag det i cirka 20 minutter til løg og brød er gyldent. Stil til side, til suppen skal anrettes.
Kom alle ingredienserne til suppen i en gryde, og kog det igennem i 20 minutter til kartoflerne er møre.
Blend suppen igennem, juster eventuelt konsistensen med vand, og evt. smag til med ekstra chilli, tomatpure, salt og peber.
Server suppen varm, toppet med perleløg og croutoner.
1 liter lunkent vand
50 gram gær
1 tsk. salt
1 tsk. honning
5 dl havregryn
10 dl mel (tipo 00 eller Manitoba mel- dette mel har ekstrem god bageevne)
Oliedyp:
1 dl. god olie,
6 fed pressede hvidløg,
½ tsk. friskkværnet peber,
1 tsk. groft salt
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i det lunkne vand
Rør honning og salt i.
Tilsæt havregryn og hvedemel
Rør godt rundt med ske. Dejen får en konsistens som tyk havregrød
Beklæd din dybe bradepande med bagepapir og hæld dejen heri.
Træk dejen på bagepladen med en dejskraber.
Oliedyp: Pres hvidløg og bland med olie og krydderier.
Dryp oliedyp på dejen og træk det ud med en dejskraber. Drys lidt ekstra salt på toppen.
Sæt hvidløgsbrødet til lynhævning ½ time i ovnen på 50 grader varmluft. Har du bedre tid, kan brødet også hæve 2 timer tildækket ved stuetemperatur.
Skru herefter temperaturen op på 225 grader varmluft og bag brødet ca. 20-25 +/- minutter nederst i ovnen.
Lidt smør til stegning
500 g kød af bov/tyksteg el.lign. skåret i tern på ca. 4 x 4 cm
100 gram bacon, skåret i tern
1 porre, vasket og skåret i skiver på ca. 3 cm
1 løg, skåret i både
125 gram friske svampe
1 dusk rosmarin
2 håndfuld plukket grønkål
1-2 stk. blegselleri, skåret i mindre stykker
2 stk. gulerødder, i skiver
1 håndfuld små tomater
1 mørk øl (bitter)
Ca. 3/4-1 liter vand
Fremgangsmåde:
Kød og bacon brunes af i smør. Herefter tilsættes alle grøntsagerne, og det hele svitses godt igennem. Når alt har taget
lidt farve tilsættes øl og vand. Kom låg på og lad det simre i ca. 1 til 1,5 time.
Gem gerne nogle friske tomater og grønkål til at komme i gryden lige før servering. Husk at smage til og hold øje med
væsken – det må ikke tørre ud.