Madlavning for mænd        ·              Højene Skole - Forår 2017






                    
Foto: © Steen Folsted                                                              Foto: © Steen Folsted





Havtaske med orange safran-sky og hvidløg


Ingredienser - 2 pers.:

300-400 g havtaskefilet
½ g safrantråde + 1 tsk. salt
1-2 forårsløg
½ fed hvidløg, finthakket
½ appelsin, saften
25 g smør
4 skalotteløg
15 g smør
40 g mandler, grofthakkede
2 spsk. hakket persille

Tilbehør v. hovedret
- små nye kartofler vendt i smeltet smør og hakket dild



Fremgangsmåde:


Fjern evt. grå hinder fra fisken, eller bed fiskehandleren gøre den helt klar. Skær den i 4 portionsstykker, og læg dem
i et lille ovnfast fad. Gnid safran med salt, og drys det over. Skyl og hak forårsløg og hvidløg meget fint, og drys det
over eller ved. (Fisken kan stå køligt i et par timer).

Pres appelsinen ned i fadet, og kom små smørklatter ovenpå. Sæt fadet midt i en 210° varm ovn i 8-10 minutter, efter
tykkelse, til fisken er hvid og lidt fast.

Rens imens skalotteløgene, og skær dem i halve eller kvarter alt efter størrelse. Damp dem i kogende vand i 2 minutter.
Dup dem tørre. Varm smørret op på panden, og rist mandlerne. Tag dem op. Kom løgene på, og lad dem stege, til de er
lysebrune. Kom mandlerne tilbage på panden sammen med persille, salt og peber. Rist et øjeblik.

Servér fisken med løg og mandler.
















                    
Foto: © Steen Folsted                                                              Foto: © Steen Folsted




                    
Foto: © Steen Folsted                                                              Foto: © Steen Folsted







Lammekrone med ristede svampe


Ingredienser - 4 pers.

800 g lammekrone
3 spsk. olivenolie til stegning
salt og friskkværnet peber

Urteblanding
2 fed hvidløg
1 frisk rød chili
1 bundt frisk rosmarin
1 bundt frisk timian

Ristede svampe
500 g svampe
3 spsk. smør til stegning
½ bundt bredbladet persille
1 dl fløde


Evt.
Brød penslet med olivenolie, drysset med salt – ristet i ovn.


Fremgangsmåde:

Urteblanding:
Pil hvidløget. Rens chilien for kerner. Stød hvidløg, chili, rosmarin og timian i en morter. Gnid lammekronen ind i urte-
blandingen, og brun den i olivenolie på en varm pande. Krydr med salt og peber. Læg lammekronen i et ovnfast fad med
kødsiden opad. Steg den i en forvarmet ovn ved 175° i 10-13 minutter, til den er rosa stegt. Tag lammekronen ud af ovnen,
og lad den hvile tildækket med alufolie i 10 minutter.

Ristede svampe:
Rens svampene, gerne ved at børste dem med en blød pensel. Steg dem i smør og finthakket persille på en pande i 2-3 minutter, og tilsæt til sidst fløden.

Servér lammekronen med de ristede kantareller og evt. brød.






















                    
Foto: © Steen Folsted                                                              Foto: © Steen Folsted





Salat


Ingredienser:

Spinat
Feta
Ærter i bælg (frossen kan bruges)
Citron
Olivenolie




Fremgangsmåde:


Skyl spinaten og fjern evt. stilke, ærterne blancheres, afkøles i koldt vand, skæres i stk. på skrå.
Spinat, ærter og feta blandes i en skål.
Hæld dressing på af, citron og olivenolie i forholdene 2:5
Tilsæt salt og frisk kværnet peber..

















                    
Foto: © Steen Folsted                                                              Foto: © Steen Folsted




Trøffelkugler


Ingredienser - ca. 40 stk.

200 g mørk chokolade
56 g usaltet smør
120 ml piskefløde
70 g Baileys Irish Cream

Kakaopulver


Fremgangsmåde:

Smelt chokolade og smør i en skål, over vandbad, omrør indtil det er en glat og blank masse. Tilsæt piskefløde og Baileys
og rør sammen til en blank masse.

Sættes i køleskab i ca. 2 timer, indtil massen er hård nok til at rulle/trille til kugler.
Brug evt. en teske til forme trøflerne til en ”hasselnød” str.

Rul kuglerne i kakaopulver, opbevares i køleskab til servering.
Serveres med en go kop kaffe el. te..












[ Tilbage ]



 

Steen Folsted
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 16. marts 2017