Madlavning for mænd      ·              Skallerup Klit - Forår 2012






Fransk løgsuppe, gratineret.


Ingredienser:

1,5 kilo øko løg
1 pænt stykke gruyere eller gl comte - 3-400 gram
1-1,5 liter oksebouillon (eller kalvefond, hvis du har)
En sjat hvidvin (hvis du har en rest)
Lidt cognac
Laurbær
Frisk timian
Smør
sorte peberkorn
2 spsk hvedemel
1 god flute (eller en gammel)


Fremgangsmåde:

Skræl løgene og skær dem i tynde skiver. Svits dem langsomt i rigeligt smør. Bliver langsomt brunere, indtil de når et
mørkebrunt karamelliseret stadie. Det kan godt tage en lille times tid. Se jævnligt til løgene undervejs og vend lidt på
dem, så de ikke brænder på.

Skær i mellemtiden brødet i skiver - rist dem i ovnen v. 180 grader indtil de er så tørre som tvebakker.

Når løgene har nået det ønskede stadie, så drys lidt hvedemel over. På med bouillon. Kom krydderierne i en tepose
(eller genbrugelig gazepose) og slå knude på og læg dem i suppen.

Skulle du have en hvidvinsrest i omegnen af 1 stort glas, så hæld også den i (synd og skam at smides vinrester ud),
og hvis en åben flaske cognac opholder sig i nærheden af gryden, og der ved et uheld bløpper et skvæt i, så skal du
bestemt ikke kassere suppen af den grund, men glæde dig ved dit usandsynlige held.

Lad suppen simre 15-20 minutter og fjerne gazeposen igen. Smag til med sherryvineddike, salt og peber.

Hæld en solid portion suppe op i en suppeskål, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et par skiver brød som tømmerflåder
på overfladen, og last dem med rigelig revet ost. Stil nu skålene i ovnen under grillelementet og gratinér osten til den
bobler og begynder at tage farve.

Husk at kalde retten soupe l'oignon, når den serveres - så lyder den dyrere.









Pasta med Svinemørbrad.


Ingredienser: (2 pers)
spaghetti
100 g bacon
300 g svinemørbrad, afpudset
1 lille løg, hakket
100 g champignon, i skiver
1 dl hvidvin
1 dl hønse- eller svinefond
1,5 dl fløde
1 tsk tørret eller hakket frisk persille
2 spsk portvin
salt og peber


Fremgangsmåde:

Kog spaghetti efter anvisningen på pakken. Imens hakkes bacon groft og steges sprødt på en varm pande. Hæld
fedtet fra. Skær svinemørbraden i 1 centimeter tykke skiver, bank den med håndroden (eller en kagerulle) og steg
dem cirka to minutter på hver side i samme pande. Sæt tilside.

Tilsæt en smule olie og steg løg og champignon i samme pande i cirka fem minutter og sæt tilside. I samme pande
tilsættes nu hvidvin, som koges ind til under det halve. Tilsæt fond og lad det koge ind til det halve igen. Tilsæt så
fløde, persille, løg og champignon og smag saucen til med salt, peber og eventuelt en smule sherry eller portvin.
Vend saucen i spaghettien med en smule bacon og mørbradskiverne. Kom i en skål og drys med det resterende bacon.










Shepherds Pie


Ingredienser: 4 pers

250 g hakket oksekød
2 spsk smør eller margarine
½ selleri
2-3 gulerødder
1 porre
1 løg
2-3 bløde tomater
1 fed knust hvidløg
salt
peber
tomatkethup
engelsk sauce
4 portion kartoffelmos
fedtstof til fadet


Fremgangsmåde:

Svits det hakkede kød i halvdelen af fedtstoffet.
Rens grøntsagerne godt og snit dem meget fint. Høvl dem eventuelt på råkostjernet.
Tag kødet op og svits grøntsagerne i resten af fedtstoffet.
Bland kødet i samt de ituskårne tomater, knust hvidløg og krydderier.
Lad det småsnurre under låg i ca. 10 minutter.
Hæld blandingen i et smurt ovnfast fad og dæk det med kartoffelmos.
Sæt retten i ovnen til den er gylden, ca 30 minutter ved 225 grader.









Citronmåne


Ingredienser:

500 g smør
500 g sukker
500 g hvedemel
8 æg
1/2 tsk bagepulver
3 tsk. vaniljesukker
Saften af 1 citron
Skallen af 2 citroner


Fremgangsmåde:

Smørret røres blødt, sukkeret drysses i under omrøring. Æggene tilsættes, et ad gangen. Mel, bagepulver og vanilje-
sukker sigtes sammen et par gange og blandes i dejen lidt efter lidt. Til sidst tilsættes citronsaft og revet skal.

Dejen kommes i en rund smørsmurt kageform, der sættes i kold ovn. Temperaturen sættes til 165 grader, og kagerne
bages 1 time og 15 min.

Lad kagen køle af og lav en glasur af citronsaft og florsukker og meget gerne et par dråber knaldgul frugtfarve, hvis
dette kan skaffes.







Kærnemælkshorn


Ingredienser:

½ kg hvedemel
½ kg magarine
2 dl kærnemælk
50 gr sukker
Finthakkede mandler
Perlesukker
Remonce af smør og sukker
Ca. 250 gr marcipan


Fremgangsmåde:

Mel og sukker smuldres med margarinen og tilsættes 2 dl kærnemælk. Saml dejen hurtigt og sæt den i køleskabet i
nogle timer, gerne natten over.

Når dejen har hvilet, rulles den ud og skæres i trekanter ca. 15 x 15 x 10. Læg en klat remonce og en lille klump mar-
cipan på hver. (Remoncen laves af lige dele sukker og smør som røres blødt og afkøles lidt inden brug.)

Så rulles trekanterne sammen til horn og der pensles med æg og drysses med hakkede mandler og perlesukker. Bag
dem ved 180 grader i ca 20 min. men hold øje med dem, de må ikke blive for mørke.







[ Tilbage ]



 

Steen Folsted Andersen
TLF : 98 92 83 00    -    Mobil : 20 68 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk




Denne side er oprettet 2. februar 2012