Madlavning for mænd        ·        Skallerup Klit - Efterår 2010







Foto: © Steen Folsted




Gullashsuppe


Ingredienser

5 hakkede løg
1,5 kg kød - ikke for godt
6-8 fed hvidløg
1/4 tabasco
3 dl. tomatpuré
paprika, kommen, oregano
vand eller consomme
evt. 1 citronskal


Løgene brunes, kødet tilsættes sammen med Tabasco, salt og peber og hvidløg.
Det hele sauteres af. Resten tilsættes og der kommes vand på.

Når suppen er færdig tilsættes kartoflerne og koges møre.









Foto: © Steen Folsted



Bankekød


Ingredienser - 4 couverter

6-800 g. skært oksekød
2 spsk. hvedemel
salt
2 store løg
1-1½ spsk. olie
4-5 laurbærblade
5-10 hele peberkorn
4 dl. vand eller oksebouillon


Skær oksekødet i tynde skiver og bank dem let.
Bland mel med salt og peber. Vend kødskiverne i melet. Brun nogle kødskiver ad gangen
i varmt fedtstof. Tag dem op af gryden Brun resten af kødet. Tag det op.

Pil løgene og hak dem. Brun løgene til de er gyldne.

Læg kød og laurbærblade i gryden.
Hæld kogende vand ved og lad retten småkoge under låg, til kødet er mørt 1-1½ time.
Tilsæt evt. mere væske.

Tag kødet op og hold det varmt. Sigt saucen og hæld den tilbage i gryden, farv med
kulør og smag til med salt og peber.

Tips:
Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.









Foto: © Steen Folsted



Bøf Bourgignon


Ingredienser - 4 couverter

1 1/2 kg. oksetykkam u/ben
200 g. røget bacon u/svær
400 g. champignon
20-25 chalotteløg (eller syltede perleløg)
2 fed hvidløg (knuses)
1/2 - 3/4 fl. halvtør rød bourgogne
2 spsk. hvedemel
Salt
Peber
2 spsk. vindruekerneolie

Krydder buket:
1 bdt. persille
1 kvist timian
1 laurbærblad
1/2 porre


Afskær evt. hinder og sener fra kødet. Tør det af med køkkenrulle og skær det i ikke for små
terninger (4x4 cm). Drys kødet med mel og bland det med salt og peber.

Skær røget bacon i mindre terninger.
Steg baconterningerne i sit eget fedt i en gryde. Tag de brunede baconterninger op og læg
dem til side.

Tilsæt olie og brun de pillede chalotteløg. (Bruges der syltede løg skal de ikke brunes). Tag
også løgene op.

Brun kødterningerne, evt. af et par gange. Kom løg og baconterninger i gryden med det bru-
nede kød. Tilsæt de knuste hvidløg. Kom krydderbuketten i. Hæld rødvin ved så kødet akkurat
er dækket. Bring det i kog, læg et tætsluttende låg på, og lad retten simre ved svag varme til
kødet er mørt. (Ca. 1 1/2 time).

Rens og skyl champignon, brun dem på en pande. Tilsæt champignon til retten ca. 10 min.
før den er færdig.

Retten kan evt. jævnes lidt med en smørbolle hvis den ønskes lidt tykkere.

Serveres med flute og en skål grøn salat.

Tips:
Champignon kan evt. erstattes med små brødcroutoner der smørristes med knust hvidløg.
Det er et godt gammelt råd at bruge en lige så god rødvin til retten, som man vil drikke til.









Foto: © Steen Folsted




Lobescoves


Ingredienser - 2 couverter

400 g. oksekød i tern, tykkam ell. lign
1 løg i tern
1 laurbærblad
salt
peber
400 g. kartofler i tern
4 dl. oksebouillon
½ potte finthakket purløg
50 g. koldt smør i tern
evt. syltede rødbeder og frisk rugbrød


Kødet gives et kort opkog og skylles med koldt vand. Sættes over i ny gryde og der hældes
bouillon, laurbær, løg og peber i. Koges ved svag varme i ca. 35 minutter hvorefter kartoffel-
ternene tilsættes. Det hele koges mørt og smages til med salt og peber.

Inden servering drysses med purløg og der fordeles koldt smør over retten.









Foto: © Steen Folsted




Crumble


Ingredienser - 4 couverter

Dej:
150 g. margarine
150 g. sukker
300 g. mel

Fyld:
8 mellemstore æbler (og måske nogle valnødder og lidt kardemomme)
eller
600 g. bær (solbær, ribs, jordbær, find selv på flere)

Tilbehør:
vanilleis


Margarine, sukker og mel hældes sammen i en skål. Dette nulres mellem fingrene indtil en
følelse af velvære opstår eller det er små løse kugler.

Æblerne renses og skæres i stykker (eller bærene gøres rene). Frugten væltes op i et ildfast
fad og dejen hældes ovenpå.

Fadet stilles i en varm (175-200 grader C) ovn i ca 1/2 time (dejen skal være gylden og suk-
keret lettere karameliseret).

Serveres kold, eller som de fleste foretrækker det varm med vanilleis til.









Foto: © Steen Folsted




Gammeldags ovnbagt æblekage


Ingredienser

12 store æbler
6 æg
1 citronskal
75 g smør
75 g sukker
1 tsk kanel


Æblerne skrælles og skæres i tynde skiver uden kærnehus.De svitset halvt møre i smørret.
Æggeblommerne røres med sukker, citronskal og kanel. Hviderne piskes og kommes i dejen.
Æblerne lægges i bunden af en dyb ovnfast skål, der er smurt med smør. Dejen hældes over,
og kagen bages 190 g i ca 1 time.







[ Tilbage ]


Steen Folsted Andersen
TLF : 98 92 83 00
E-mail : steen.folsted@has.dk


Denne side er oprettet 10. november 2010